İstanbul Boğazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Boğazının Uzunluk ve Derinliği

İstanbul Boğazı, Asya ve Avrupayı birbirine bağlayan bir geçit niteliğinde olup 30 kilometre uzunluğundadır. Karadenizi ve Marmara denizini birbirine bağlayan noktadır. Boğazın deriniği ortalama 60 metre, en derin noktası 120 metreye kadar ulaşmaktadır. Genişliği kıyıya olan uzaklığı olduğundandan dolayı çok değişken bir yapıya sahip olup en geniş olduğu nokta 3500 metredir. En dar yerine gelecek olursak Rumeli hisarı tarafındadır oda ortalama 760 metrelere denk gelmektedir. Kıyılarının uzunluğu da aynı şekilde kıyıların yapısına göre değişmekte olup Avrupa kıyıları toplamı 55 kilometreyi bulurken Asya kıyıları 35 kilometreyi bulmaktadır.

İstanbul Boğazında Ramazan Vakti
İstanbul Boğazında Ramazan Vakti

İstanbul Boğazının Jeopolitik Önemi

Karadeniz’i güneyindeki açık denizlere bağlayan tek nokta olmasından ötürü tarihin bütün dönemlerinde ciddi jeopolitik önem arz etmiştir. Bu nedenledir ki ekonomik getiriside hesaba katıldığında dünya güçlerinin sahip olmayı arzuladığı bir boğaz olmuştur İstanbul Boğazı.

Boğazdan Niçin Petrol Tankerleri, Tehlikeli Yük Gemileri Geçer?

Bu bilgiler doğrultusunda İstanbul Boğazından düzenli olarak geçen ham petrol, lpg gibi tehlikeli maddelerin ve envai çeşit malzemenin bu rotayı kullanmaktan başka ihtimali yoktur. Çünkü bahsettiğimiz gibi Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin tek geçiş noktasıdır İstanbul Boğazı.
Boğazın uluslararası kullanımı 20 Temmuz 1936’da imzalanmış olan Montreux Boğazlar Sözleşmesi ile düzenlenmiştir.

İstanbul Boğazının eşsiz manzarası
İstanbul Boğazının eşsiz manzarası

Boğaz Köprülerinin Tarihleri Ve İsimleri

Asya ve Avrupa yani iki kıta arasındaki ilk bağlantı 1973‘te, Boğaz Köprüsünün inşasının bitmesiyle sağlanmıştır. Boğaz’ın ikinci köprüsü olma unvanını taşıyan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise 1988 yılında açılarak boğazı ikinci kez birbirine bağlamıştır. 2017 yılında boğazın üçüncü kez birbirine kavuşmasıda Yavuz Sultan Selim köprüsü ile gerçekleşmiştir.

Paylaşın herkes bilgilensin! : )
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone