Rumeli Hisarı Tarihi
Osmanlı’nın 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen hisar İstanbul’un fethinden hemen önce boğazın kuzeyinde oluşabilecek saldırıların önüne geçmek amacıyla yapılmıştır. Günümüz zamanlarında da konser alanı olarak da kullanılmakta. Dünyanın en büyük kale burçlarına sahip olan hisarın üç kulesi mevcut. 90 günlük kısa bir süreçte tamamlanan hisar 30 dönümlük bir alanı kapsarken boğazın 600 metrelik en der kısmında yer alıyor.
Günümüzde Rumeli Hisarı
Sarıyer ilçesindeki bir semte ismini veren hisar günümüz yazlarına kadar konser etkinlikleri ve balık restoranları ile biliniyordu fakat geçtiğimiz yıllarda yasaklandı ve etkinliğin düzenlendiği alana mescid inşa edildi.
Rumeli Hisarı Ziyaret Zamanları
Çarşamba günü hariç her gün 09:00 ile 16:30 arasında giriş yapabilirsiniz. Sadece Çarşamba günü maalesef Osmanlı mimarisini yüz yıllardır yanında akan sert sular ile güzel bir manzara oluşturarak tarihi yaşatmaya devam eden hisarı ziyaret edemezsiniz.
Rumeli Hisarı Giriş Ücreti
Öğrenci ve tam olarak değişmeksinizin 10 Türk Lirası.
Müzekart sahipleri için giriş ücretsiz.
18 yaş altı ziyaretçiler için giriş ücretsiz.
(Hisarda ücretsiz wc olanağıda bulunmaktadır.)Aracınızla gelecekseniz dikkat edin otopark ücreti 30 TL
Rumeli Hisarı Nerede? Adres ve İletişim Bilgileri
Adres : Yahyakemal Cad. No.42 34470 Rumelihisarı-Sarıyer / İSTANBUL
E-posta : hisarlarmuzesi@kultur.gov.tr
Tel : (212) 263 53 05 veya (212) 265 04 10
Rumeli Hisarına Nasıl Gidebilirim ?
Otobüs ile yolculuk yapacak olanlar için:
29Ş biniş, indikten sonra aktarma 40T (Başlangıç noktası Levent)
25E biniş, indikten sonra yürüme (Başlangıç noktası Kabataş)
559C biniş, indikten sonra yürüme (Başlangıç noktası Zincirlikuyu)
Metro ile yolculuk yapacak olanlar için:
Boğaziçi Üniversitesi metrosu iniş, sonra yürüme (Başlangıç noktası Levent)
Hacıosman metro durağına gidiş, aktarma ile Boğaziçi Üniversitesi metrosu iniş ardından yürüme (Başlangıç noktası Kabataş)
İstanbul dışından gelecek olan ziyaretçiler için şunu belirtmek isteriz ki, hisar Avrupa Yakası’nda yer alıyor. Gezmek için yer arıyorsanız hisara gitmeyi unutmayın. Ve Hisarı içeriden gezdikten sonra dışardan kapsamlı bir şekilde görmek isterseniz tekne turu ile boğazda ilerlerken Rumeli Hisar’ını daha derin bir açıyla görebilirsiniz. Hemde turunuzu gerçekleştirmiş olursunuz.
Pingback: İstanbul Boğazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler | BosphorusTekneTuru.com
Pingback: En İyi Tekne Turu Nerede Yapılır? | BosphorusTekneTuru.com
Müzekartla giriş yapılıyor ücretsiz şekilde yazıldığı gibi ayrıyetten Çarşambalarıda kapalı. Gezmeye gittiğimde bir kaç yere sokmadılar koruma altında diye ama yinede kısa ve güzel bir tarihi tur oldu benim için tavsiye ederim.
30 dakikada turladım içini. İçerisinde temel ihtiyaçları giderebileceğiniz noktalar mevcut bu açıdan iyi olacaktır. Bilgi paylaşmak için yorum yazdım. Kesinlikle görülmeli surların üstünden boğazın bir fotoğrafınıda paylaşmak pekte keyifli oluyor 🙂
Rusyadan akrabalarım gelecek onları İstanbul’da bir hayli gezdirmeyi düşünüyorum yolumun üzerinde bulunan Rumeli Hisarı’da bunlar arasında yer alacak. Tanıtım bilgilendirmeniz için teşekkürler admin.
İşte sonunda aradığımı bulabildiğim bilgileri veren pratik bir site hay Allah razı olsun sizden
Nedense gidipte yeterli bulmadığım bir hisardır kendileri. Kapalı alanları çok var gezmeye müsade etmiyorlar. Bir kaç yeri içinde ayrıca ücret talebinde bulunmuşlardı. Bence biraz daha toparlamalılar girenlerin çoğu yeri ücretsiz gezmeleri gerekir diye düşünüyorum. Başka tarihi yerlerlerde de bu tarz uygulamalar mevcuttu çok yanlış buluyorum para ver içerde bir daha ver bu nasıl bir paradokstur anlamadım. Kısa bir tur oldu benim için orta seviyeydi gidenlerin büyük bir heyecanla gitmesi hayalkırıklığı yaratabilir bu sebeple bunları bilerek gidin arkadaşlar.