Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcıdır. Sarnıç, su biriktirmek için yer altına yapılan depolardır. Tam olarak giriş noktası Ayasofya binasının batı tarafındaki küçük binadır. Ulaşmak için 52 basamaklı zahmeti bir taş merdiven aracılığıyla aşağı doğru iniyorsunuz. Diğer adıyla Bazilika Sarnıcı olarak bilinen sarnıç I. Justinianus tarafından 527-565 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Sarnıcın hali hazırda bulunduğu noktada öncelerde Bazilika bulunuyordu, bu sebeple Bazilika Sarnıcı olarak bilinir. Sarnıcın içerisinde 9 metrelik sütunlardan toplam 336 tane bulunuyor.

Yerebatan Sarnıcının uzunluğu 140 metre, genişliği ise 70 metredir. Alan dikdörtgen bir yeri kaplar. Yaklaşık 100.000 tonluk su depolama kapasitesine sahip sarnıç 9.800 m2 alanı kaplıyor. Sarnıcın bi köşesinde iki adet Medusa Başı vardır. Medusa Başı Roma döneminin heykel sanatını temsil eder. Yunan mitolojisine göre Medusa yer altı dünyasının dişi canavarlarından bir tanesidir. Adeta bir yer altı dünyası olan sarnıç uzun yıllardır müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri

Yerebatan Sarnıcı'nın dıştan çekilmiş fotoğrafı
Yerebatan Sarnıcı’nın dıştan çekilmiş fotoğrafı

Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü ziyaretçilerine açıktır. Açılış saatleri sadece dini bayramlarda değişir. Bayramların ilk günlerinde saat 13.00’da girişler açılır. Normal ziyaretçi saatleri haftanın her günü saat 09.00 ile 17.30 arasıdır.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücretleri

Öğrenci giriş ücreti: 5 Türk Lirası
Tam giriş ücreti: 10 Türk Lirası
Yabancı giriş ücreti: 20 Türk Lirası

Yerebatan Sarnıcı Nerede ve Nasıl Gidebilirim ?

Yerebatan Sarnıcının içinden çekilmiş bir fotoğrafı
Yerebatan Sarnıcının içinden çekilmiş bir fotoğrafı

Adres: Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih/İSTANBUL
Telefon numarası: 0 212 512 15 70

En uygun yol : Bağcılar istikametindeki Kabataş-Bağcılar tramvay’ında Sultanahmet durağında inin. Yerebatan Sarnıcı’na oradan rahatlıkla geçebilirsiniz.

Paylaşın herkes bilgilensin! : )
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone